Nieuwe Nikon full frame (alleen voor nerds)

Je bent gewaarschuwd, onderstaande overpeinzing is alleen voor nerds.

Nu mijn kvk inschrijving voltooid is, kan ik eindelijk mijn D7000 vervangen door een full frame camera. Dientengevolge mag mijn innerlijke nerd eventjes naar buiten om monomaan door cameraspecificaties te woelen. Mijn innerlijke nerd is…diep gelukkig, maar ook verward.

De keuze is gereduceerd tot 2 modellen: de Nikon D750 en de Nikon D810, full frame FX modellen. Beide zijn uitstekende camera’s, maar welke moet ik kopen? Het prijsverschil komt neer op zo’n €1000, maar als de D810 werkelijk faciliteiten biedt die ik nodig heb dan kan dat verschil gerechtvaardigd worden.

Voor €1000 extra ontvang je met de D810 een hoger aantal pixels (36.2 MP vs. 24.3 MP), een groter dynamisch bereik, een kleinere sluitertijd (1/8000 vs. 1/4000), een hogere flash sync speed (1/250 vs. 1/200), een grotere iso range (64-12800 vs. 100-12800), een stille sluiter, en meer technische hoogstandjes.

De D750 heeft zijn eigen sterke punten. Namelijk betere prestaties bij hoge ISO waarden, een kantelbaar LCD scherm, een lager gewicht, ingebouwde wifi, een langere levensduur op één batterij, twee sd-kaartgleuven, meer frames per seconde en last but not least €1000 om aan andere zaken uit te geven.

Het grappige is dat de D750 in sommige opzichten (bijvoorbeeld sluitertijd en sync speed) onderdoet voor mijn oude D7000. Dit was een onverwachte bevinding. Waarschijnlijk is het een marketingtrucje om meer mensen over te halen een D810 te kopen. Ik zie namelijk verder geen reden waarom de sluitertijd zo’n enorm technisch wonder zou moeten zijn als het op je andere camera’s al jaren 1/8000 seconde kan zijn. Maarja, ik ben dan ook geen camerafabrikant.

Ahwel, verder met het verhaal!

Pixels

Het hoge aantal pixels van de D810 vormt een voor- en een nadeel. de beeldkwaliteit en scherpte zijn beter, maar gezien de moeite die mijn (supersnelle, courante) computer af en toe heeft met RAW bestanden van de D7000, denk ik dat het formaat van de D750 RAW bestanden een stuk prettiger zal werken dan die van de D810. Daarbij heb je voor de archivering behoorlijk grote harde schijven nodig. Wat dat betreft is het de moeite waard om een paar jaar te wachten op de voortschrijdende technologie voordat ik met enorme bestanden aan de slag ga.

Heb ik zoveel pixels echt nodig? Mijn foto’s gaan niet om de kleine details. Mensen, tenzij voor medische doeleinden gefotografeerd, lenen zich niet voor enorme inzoomdrang. Het is niet mijn bedoeling om diep in een rimpel te duiken om vervolgens te kijken hoe de poriën zich daar gedragen. Bovendien kunnen de foto’s van de D750 probleemloos op een zeer groot formaat afgedrukt worden. De D810 is hierin voor mij dus overkill.

Sluitertijd

Zoals gezegd is de minimale sluitertijd van mijn D7000 kleiner (1/8000 sec) dan die van de D750 (1/4000 sec). Ik vraag me af of ik bij de D750 tegen de grens aan ga lopen. Als ik evalueer hoe vaak ik in de afgelopen jaren een sluitertijd van 1/8000 sec nodig heb gehad dan is dat eigenlijk nooit. Maar wat niet is kan nog komen en dan moet ik een nieuwe camera kopen…

Het is dus zaak om te bepalen of de behoefte aan 1/8000 sec sluitertijd nog gaat komen in de toekomst. Voor het bevriezen van actie is 1/4000 sec kort genoeg, dat wordt niet mijn probleem. Een andere reden om een korte sluitertijd te willen, zou zijn om met een wijd open diafragma (f1.4) foto’s te maken in de felle middagzon. Aangezien fel zonlicht niet mijn favoriete belichting is en ik zelf mijn portretten regisseer, denk ik dat ik deze situatie kan en wil vermijden. Bovendien maakt f(1.4) de achtergrond zo onzichtbaar dat ik überhaupt beter een fotografeerbaardere plek kan kiezen voor mijn portret. In het geval dat het toch nodig mocht zijn, kan ik altijd nog werken met een ND filter.

Ik moet wel de kanttekening plaatsen dat ik geen huwelijken fotografeer en dat ik me als fotograaf dus niet naar alle omstandigheden hoef te voegen. Als ik wel in die situatie zou zitten dan lijkt het me woest irritant om de hele tijd met een ND filter te prutsen. De D810 kan met zijn ISO 64 en sluitertijd van 1/8000 sec natuurlijk veel meer licht wegnemen uit het beeld.

Flash Sync Speed

Mijn enige reden voor een hoge flash sync speed is het wegfilteren van omgevingslicht. In de studio kan ik het zo donker maken dat het verkleinen van mijn diafragma hiervoor voldoende werkt. Als ik buiten op straat ga fotograferen dan wil ik juist niet dat de omgeving helemaal donker wordt (dan kan ik immers net zo goed de studio inlopen). Bij het buiten gebruiken van een flitser zal ik de flitssterkte misschien ietsje op moeten schalen om te balanceren met het omgevingslicht, maar ik heb stevige flitsers en dit is niet problematisch. 1/250 seconde is leuker, maar met 1/200 sec is te leven.

Geen bruiloften of heilige plekken

De sluiter van de D810 schijnt behoorlijk stil te zijn. Dit kan heel handig zijn als je mensen niet wilt storen met je fotografie of wanneer je schrikachtige beestjes op de gevoelige plaat wilt leggen. Voor het maken van portretten op afspraak maakt het gelukkig helemaal niets uit, dus geeft het me nog steeds geen reden om voor de D810 te gaan.

Voordelen D750

De snelle en accurate autofocus van de D750 is absoluut een pre. Ik stel me voor dat dit het fotograferen van kleine kinderen een stuk comfortabeler maakt. Het kantelbare LCD scherm staat me toe om te fotograferen uit hoeken waar ik anders een trapje bij moet pakken of waarvoor ik op mijn buik moet liggen. Dit scheelt dus weer een lichamelijke arbeid en gemiste fotokansen. Over lichamelijke arbeid gesproken. Ik zal ook niet bezwijken onder het gewicht van de lichtere D750. De goede prestaties bij hoge isowaarden bieden creatieve vrijheid bij het het gebruik van natuurlijk licht. Wat gebeurt er als ik slechts een spleetje licht door de gordijnen laat komen?

Best Bester Bestst

Het komt er op neer dat de D750 de bestere camera is en de D810 het bestst. Hiermee doel ik op het feit dat de D750 een prachtige camera is waarmee ik alles kan doen dat ik moet doen. De D810 is een zowaar nog prachtigere camera, maar ik moet toegeven dat ik het niet nodig heb. Mijn keus valt dus op de D750. Zodra de D810 de standaard dreigt te worden qua fotokwaliteit en de computers een stukje sneller zijn, ga ik opnieuw op onderzoek uit.

Het enige dat mij rest is uit te zoeken bij welke winkel ik hem ga kopen. Dat wordt moeilijk want op mysterieuze wijze verkoopt iedere winkel in Nederland hem voor €2149, behalve Rhinocamera daar is ie toch €400 goedkoper. Durf ik dat aan?

Advertisement

One comment

  1. Syll · June 9, 2016

    Beste Karin, heb je de camera uiteindelijk bij Rhinocamera besteld? Ik zou het graag willen weten, ik twijfel zelf ook namelijk om er een camera te bestellen. Alvast bedankt voor je reactie. Syll

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s