Wat trek ik aan voor een fotoshoot?

Iedereen die een foto laat maken vraagt zich vroeg of laat af wat hij of zij aan zal trekken.  Met deze blog hoop ik mensen te helpen om de juiste keuze te maken.

Het advies hieronder geldt voor iedereen ( mannen en vrouwen) die zich wil kleden voor een persoonlijk portret zonder commerciële of politieke bijbedoelingen. Steffi Love heeft me geholpen bij de demonstratie.

Strijk

Kreukels kunnen afhankelijk van het type belichting een behoorlijke aanwezigheid hebben op foto’s. Het valt dus aan te raden om kreukvrije kleding aan te trekken.

Mouwen

Het kan nuttig zijn om mouwen te dragen wanneer je gaat poseren. Hier zijn twee redenen voor. Ten eerste wordt de oksel zichtbaar wanneer je een armen omhoog heft. Ik heb nog niet gehoord dat oksels in de mode zijn en tot die tijd fotografeer ik ze liever niet.

Ten tweede kan de arm visueel zo’n groot oppervlak hebben en zo licht oplichten dat hij aandacht steelt van je gezicht.

Kleur

Moeder natuur heeft ervoor gezorgd dat we erg gevoelig  zijn voor signaalkleuren. Wanneer we deze kleuren zien, dan gaat ons oog er meteen naartoe.

Een kleur als rood geeft in de natuur aan dat we te maken hebben met gevaar, agressie of opwinding. Het is niet voor niets dat stoplichten werken met kleuren als rood, geel en groen.

Een portret heeft als doel dat de aandacht naar je gezicht gaat. Het is dus belangrijk dat je kleding niet teveel aandacht trekt.

Het beste draag je effen, gedempte kleuren (niet fel, niet fluorescerent). Puur zwart en puur wit dienen ook vermeden te worden om fototechnische redenen.

kleding-voor-fotoshoot-rood

De kleur rood trekt veel aandacht. De jurk is de ster van deze show

kleding-voor-fotoshoot-blauw

Lichtblauw lijkt niet op de huidskleur, is geen signaalkleur en sluit mooi aan bij de ogen van Steffi Love. De kleding ondersteunt het onderwerp.

Patroon

Stiekem heb ik al verklapt dat effen kleuren het beste in de mens naar boven halen, maar om dit te benadrukken heb ik Steffi ook nog een paar outfits met drukke patronen aangetrokken. Het zijn leuke kleertjes, maar ze trekken erg veel aandacht.

kleding-voor-fotoshoot-felle-kleuren

Miss Scouby heeft een dubbel probleem. De kleuren van haar outfit zijn te opzichtig en het patroon is druk. Het laatste waar we naar kijken is haar gezicht.

kleding-voor-fotoshoot-drukke-patronen

Heftige patronen eisen aandacht op.

Licht of donker

Lichte kleuren komen in een foto naar voren en donkere kleuren neigen visueel naar de achtergrond.  Hier kan je je voordeel mee doen op de foto.

Vind je je heupen te breed, dan kan je een broek kiezen die iets donkerder is dan je top. Vind je je borstpartij te aanwezig, dan pas je precies de omgekeerde tactiek toe. Wil je bredere schouders, draag dan een licht overhemd.

kleding-voor-fotoshoot-zwart

Donkere kleding verdwijnt naar de achtergrond en legt zo de nadruk meer op het gezicht.

Het is niet wenselijk om hele verschillende licht/donker waarden te kiezen. Dus een witte broek met een zwarte top is niet de bedoeling. Het beste is als de licht-/donkerheid van de onder- en bovenkant (broek en top) dicht bij elkaar ligt.

kleding-voor-fotoshoot-licht-en-donker

Een lichte broek maakt de heupen breder. Als we niets proberen te corrigeren dan stemmen we de lichtheid van de kledingstukken op elkaar af.

kleding-voor-fotoshoot-gelijk

Hier zie je een goeie balans van licht-/donkerheid van de top en de broek.

Pasvorm

Het is uiterst belangrijk dat je je comfortabel voelt in je kleding. Niet iedereen voelt zich gelukkig in sluitende kleding, maar dit is wel het type kleding dat zich het mooist vertaalt naar een foto. Het advies is dan ook om de jutezak thuis te laten en iets met een mooie pasvorm te dragen, maar alleen als je je er gelukkig in voelt.

Let er wel op dat je kleding in alle posities netjes zit. Hoe ziet je decolleté er uit als je voorover buigt?

Bij het maken van boudoirfoto’s is het belangrijk om lingerie te dragen die niet in de huid graaft/snijdt. Bij het dragen van kousen kan er bijvoorbeeld beter voor jarretels gekozen worden dan voor zelfophoudende kousen.

Groepen

Alle adviezen hierboven gelden voor ieder individueel lid van een groep. Toch valt er nog wat te winnen als je gezamenlijk afstemt in welke kleurstelling er gefotografeerd moet worden.

Groepsleden hoeven natuurlijk niet strak in dezelfde kleur gekleed te gaan. Beter is om af te spreken om je aan een kleurschema te houden. Bijvoorbeeld: herfstkleuren, koele kleuren, lentekleuren. Let hierbij wel op dat er niet één persoon in wit, felrood, of felle kleuren gekleed is, want deze persoon wordt in zijn eentje het onderwerp van de groepsfoto.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s